Orthenstraat 318-326
Beschrijving
Algemeen:
Het negentiende-eeuwse pand is gelegen in een gesloten gevelrij aan de westzijde van de Orthenstraat. Het pand omvat vijf niveau’s: kelder, begane grond, twee verdiepingen en een zolder onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt schilddak. De winkel annex woning bestaat uit een voorhuis en een achterhuis.
Voorgevel:
Deze neo-classicistische lijstgevel uit de tweede helft van de negentiende eeuw, is voorzien van een grijze pleisterlaag. Op begane-grondniveau is de gevel later enigszins gewijzigd. Het grote winkelraam met een hardstenen onderdorpel dat in de eerste helft van de twintigste eeuw is aangebracht, wordt aan beide zijden geflankeerd door een deur met bovenlicht. De deurkozijnen staan op hardstenen neuten. De deur ter linkerzijde is vernieuwd, de deur ter rechterzijde is oorspronkelijk. De pleisterlaag is voorzien van een horizontale verdiepte schijnvoegen. De begane grond wordt van de verdiepingen gescheiden door kroonlijst boven de pui. De gevel is op eerste en tweede verdiepingsniveau voorzien van drie vensterassen. De vensteropeningen zijn voorzien van een stucomlijsting die aan de bovenzijde is getoogd. Deze omlijsting is gesierd met een rijk gedecoreerde kuif. De getoognagelde kozijnen zijn oorspronkelijk. De vensters hebben een vierruits, schuivend onderraam en een tweeruits bovenlicht. De muurdammen tussen de ramen zijn voorzien van een horizontale verdiepte schijnvoegen in stucwerk. De eerste en de tweede verdieping worden van elkaar gescheiden door een hardstenen waterlijst.
De gevel wordt afgesloten met een kroonlijst met daarboven een uitstekende en geprofileerde bakgoot. Het muurwerk ter linkerzijde van de vensters is opvallend veel breder dan het muurwerk ter rechterzijde: Het is mogelijk dat van oorsprong aan de linkerzijde van het pand een osendrop aanwezig is geweest, maar het zou ook kunnen dat de voorgevel in oorsprong één geheel vormde met het rechterbuurpand.
Linkerzijmuur:
De linkerzijgevel is een gemeenschappelijk muur met het buurpand 314-316b. De muur is uit zicht. De gegevens die aangeleverd zijn door de gemeente ‘s-Hertogenbosch, afdeling BAM, laten zien dat in de muur een houtskelet-constructie aanwezig is.
Rechterzijmuur:
De rechterzijmuur is een gemeenschappelijk muur met het buurpand 328-330. De muur is uit het zicht. Het is mogelijk dat er ouder muurwerk en zelfs een houtskelet-constructie aanwezig is.
Achtergevel:
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.
Interieur:
Naar de gegeven van de afdeling BAM van de gemeente ‘s-Hertogenbosch is op te maken dat het pand bestaat uit een voorhuis en achterhuis. De eerste verdiepingsvloer van het voorhuis heeft een samengestelde balklaag en is waarschijnlijk drie balkvlakken diep. De balklagen op de tweede verdieping en de zolder zijn enkelvoudig. De kap heeft grenen schaarspanten met balk. De enkelvoudige balklagen en de kap stammen waarschijnlijk uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Het achterhuis is onderkelderd. Deze kelder heeft moderne troggewelfjes met stalen liggers. De balklagen van het achterhuis zijn enkelvoudig.
Redengevende omschrijving
Het pand heeft monumentale waarde vanwege de gevels, de bouwmassa en de situering. De balklagen, de kapconstructie, de kelder en de interieurelementen zijn van bouw- en kunsthistorisch belang. Het pand heeft historische waarde en is representatief voor het bouwen in zowel de late Middel-eeuwen als in de negentiende eeuw. Tevens kent het pand een bijzondere Middeleeuwse bouwtechniek: de houtskeletconstructie.
| 1 |
Gemeente 's-Hertogenbosch
monumentnummer:
kadastrale aanduiding:
datum verkenning: 13 november 2003
fotografie: M. Bimmel
veldwerk: M. Bimmel en A.G. Oldenmenger
tekst rapportage: A.G. Oldenmenger